środa, 7 czerwca 2017

Ekspertyza biologa terenowego



AudytBiologa Terenowego


W jakim celu przeprowadzane są inspekcje przez biologa terenowego? Otóż w skrócie jego zadaniem jest dokonanie oceny, czy na terenie zakładu oraz w jego otoczeniu bytują szkodniki i czy firma zajmująca się ich zwalczaniem dobrze spełnia swoje zadania.

Kiedy należy zasięgnąć rady biologa terenowego i jak wygląda audyt?

Insekty są zmorą nie tyko w prywatnych mieszkaniach, ale i dużych zakładach czy obiektach. Aby je zwalczy
, zazwyczaj korzysta się z pomocy wyspecjalizowanych ekip. Czasami jednak trudno jest ocenić skuteczność ich działań. Wówczas pomocny staje się biolog terenowy. Można poprosić go o pomoc w przypadku podejrzeń, że przedsiębiorstwo obsługujące zakład działa nieskutecznie, a także dla ulepszenia systemów jakości, zasięgnięcia rady lub gdy konieczny jest audyt na potrzeby systemuBRC (międzynarodowy standard bezpieczeństwa żywności).


Zadania biologa terenowego


Wiedza i doświadczenie biologa pomagają ocenić dotychczasowe szkody wyrządzone przez szkodniki oraz skuteczność działań dezynsekcyjnych firmy obsługującej zakład, zaproponowanie nowych rozwiązań odnośnie kontroli zagrożeń biologicznych. Oprócz tego biolog dokonuje analizy dokumentacji, przygotowuje raport, wydaje zalecenia dotyczące serwisu, doradza w sprawie pozbywania się szkodników oraz środków profilaktycznych, a także sprzątania i uszczelniania.

Jakie procedury kontroluje biolog terenowy?


Istnieją różnego typu zagrożenia biologiczne dla zakładów, czynione przez różne organizmy. Z jednej strony są to drobnoustroje: bakterie, wirusy i grzyby, stanowiące bardzo groźne niebezpieczeństwo dla zdrowia i życia ludzkiego oraz jakości przechowywanych towarów. Ponadto trzeba liczyć się ze szkodliwą działalnością insektów, atakujących żywność i materiały (np. skrzynki do przechowywania towarów, beczki itp.). Wreszcie, w ciemnych magazynach lubią bytować gryzonie - szczury i myszy, którym niewielkie rozmiary i zadziwiająca zwinność pomagają przedostać się w różne zakamarki pomieszczeń. Gryzonie nie tylko niszczą produkty, ale też skażają je drobnoustrojami i pasożytami.

Aby utrzymać jak najwyższą jakość produkcji czy przechowywania towarów, konieczna jest regularna i staranna kontrola zagrożeń biologicznych. Zatrudnienie wykwalifikowanych i sprawdzonych specjalistów w dziedzinie dezynfekcji, dezynsekcji i deratyzacji oraz korzystanie z usług biologa terenowego to działania, które zaowocują najwyższym standardem higieny w zakładzie.

Więcej informacji na stronie http://biolog-terenowy.com/


1 komentarz:

  1. W zależności od prowadzonej działalności, szkodniki mogą przysporzyć wiele kłopotów, szczególnie, jeżeli przedsiębiorstwo działa w branży spożywczej. Warto wtedy skorzystać z pomocy profesjonalnej firmy ddd jak na przykład Dezpest, tutaj więcej info.

    OdpowiedzUsuń